Zapraszamy na koncert gordonowski dla Rodzin z małymi dziećmi (do około 6 lat). W programie muzyka kompozytora Łukasza Godyli – z udziałem samego twórcy. Ponadto wykorzystamy kompozycje autorskie praktyków gordonowskich, w tym Miłosza i Jolanty Gawryłkiewiczów. Koncert jest realizowany i współfinansowany w ramach stypendium Prezydenta Miasta Bydgoszczy dla Jolanty Gawryłkiewicz.

Zaprosiliśmy do udziału następujących muzyków:

Adrianna Rychwalska – śpiew, prowadzenie

Jolanta Gawryłkiewicz – śpiew, animacja

Szymon Łukowski – saksofon

Michał Gozdek – instr. klawiszowe

Formuła koncertu gordonowskiego (inspirowanego teorią uczenia się muzyki prof. E.E. Gordona) polega na przenikaniu muzyki skomponowanej, a granej przez kompozytorów z tą improwizowaną, współtworzoną przez publiczność. Żonglujemy sferą rytmiczną oraz tonalną, działaniami ruchowymi i statycznymi. Do widowiska włączamy scenografię stającą się źródłem inspiracji dla ciała, głosu, a także instrumentów. W przedsięwzięciu biorą udział muzycy wokaliści i instrumentaliści. Zapraszamy do współpracy osoby, które są świadome kształtowania edukacji muzycznej w grupie międzypokoleniowej. Każdy, zarówno uczestnik, jak i muzyk są więc współtwórcą muzycznego spektaklu i nie ma tu żadnej bariery wiekowej, muzycy i tancerze odbierają impulsy od niemowląt i małych dzieci, a także pozostałych członków widowni. Fenomen tego koncertu to język muzyki, którym posługują się wszyscy obecni na sali. Operując językiem muzyki uczestnicy koncertu budują relacje, nawiązują kontakt zarówno z publicznością, jak i muzykami. Muzycy dzięki temu, że grają/śpiewają muzykę improwizowaną mogą nawiązać bezpośredni kontakt z publicznością oraz ze sobą nawzajem. Budowane utwory zaczynają się tematem i dryfują poprzez wypowiedzi poszczególnych muzyków: każda wypowiedź wynika z innej.

Organizator: Jolanta Gawryłkiewicz, Fundacja Kreatywnej Edukacji, Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury

Kiedy: 11 sierpnia 2018, godz. 11.00

Miejsce: Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy / KPCK Plac Kościeleckich 6 w Bydgoszczy

Bilety: 20 zł/osoba dorosła, 10 zł dziecko

Rezerwacja obowiązkowa: proszę o wysłanie nazwiska z ilością osób na sms 602466347 lub mail jgawrylkiewicz@gmail.com.